Podpora imunity v chladných dňoch

Ako sa počasie ochladzuje a trávime viac času vo vnútri, je dôležité podniknúť kroky na posilnenie našej imunity a ochranu nášho zdravia.  Jedným jednoduchým spôsobom, ako to dosiahnuť, je zabezpečiť, aby sme mali dostatok vitamínov.  Ktoré konkrétne vitamíny sa v chladnom období plnom viróz oplatí dopĺňať? 
Poďme si ich rozobrať:
 
 
Vitamín C
 
Vitamín C je silný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti infekciám a posilňuje imunitu. Nachádza sa v citrusových plodoch, ako sú pomaranče a citróny, rovnako ako v paprike, paradajkách, brokolici a ružičkovom keli.
 
Vzhľadom na to, že s jesenným období ubúda mnohým ľuďom aj podiel ovocia a zeleniny v jedálničku, ubúda s tým v strave aj dostatok vitamínu C, možno by teda bolo vhodné zvážiť užívanie doplnku stravy.  Môžete mrknúť napríklad na našu Acerolu, čo je prírodná forma vitamínu C, ktorá má až 20-30 krát vyššiu koncentráciu vitamínu C, ako pomaranč.
 
 
 
IMG-1909
 
https://www.renovality.sk/acerola-maximal-200-kapsul/
 
 
 
Okrem vitamínu C existujú ďalšie vitamíny a minerály, ktoré môžu pomôcť posilniť vašu imunitu, vrátane vitamínu D, zinku a selénu.  Tieto živiny môžete získať z potravín, ako sú tučné ryby, huby, vajcia, orechy a semená.
 
 
Vitamín D
 
Vitamín D je mikroživina, ktorá je nevyhnutná pre ľudské zdravie.  Podieľa sa na celom rade biologických procesov, vrátane kostného metabolizmu, imunitnej funkcie a bunkového rastu.  Vitamín D je syntetizovaný v koži pôsobením ultrafialového žiarenia B (UVB) a nachádza sa aj v niekoľkých potravinách, ako sú tučné ryby a vaječné žĺtky.
 
Nedostatok vitamínu D je celosvetovo rastúcim problémom, najmä v chladnejších podnebiach, kde je menej slnečného žiarenia.  Aj v našich zemepisných šírkach ho má prevažná väčšina ľudí nedostatok.  To môže viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane zvýšeného rizika infekcií a autoimunitných ochorení.
 
Mnoho štúdií preukázalo, že vitamín D môže pomôcť zlepšiť funkciu imunitného systému.  Jedna štúdia zistila, že suplementácia vitamínu D viedla k významnému zvýšeniu produkcie protizápalových cytokínov imunitnými bunkami.
 
Ak zháňate, môžete dať šancu napríklad nášmu Vitamínu D vo forme kapsúl, ktorý je obohatený aj prírodným vitamínom C.
 
 
 
Zinok
 
Zinok je základný minerál, ktorý sa nachádza takmer v každej bunke ľudského tela.  Hrá zásadnú úlohu v mnohých rôznych procesoch vrátane bunkového rastu, metabolizmu a imunitných funkcií.
 
Nedostatok zinku môže viesť k mnohým zdravotným problémom vrátane spomalenia rastu, kožných problémov, hnačky a zhoršenej imunitnej funkcie.  Predpokladá sa, že nedostatok zinku postihuje až 2 miliardy ľudí na celom svete.
 
Existuje mnoho spôsobov, ako zaistiť dostatočný prísun zinku vo vašej strave.  Medzi dobré zdroje zinku patrí mäso, hydina, morské plody, fazuľa, orechy a celé zrná.  Ale aj formou doplnku stravy.  Zinok môžete z našich doplnkov nájsť napríklad v Renohair Maximal (6,22 mg), Vlasy, koža, nechty (15 mg).
 
 
 
 
IMG-5632
 
https://www.renovality.sk/vlasy-koza-nechty-120-kapsul/
 
 
 
Probiotiká
 
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sú podobné prospešným baktériám, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom čreve.  Ak sú prijímané v primeranom množstve, môžu pomôcť obnoviť prirodzenú rovnováhu črevných baktérií a zlepšiť zdravie trávenia.
 
Existujú silné vedecké dôkazy, ktoré ukazujú, že užívanie probiotík môže pomôcť pri liečbe mnohých porúch trávenia.  Okrem zdravia tráviaceho traktu bolo dokázané, že probiotiká tiež posilňujú imunitný systém, znižujú riziko niektorých typov rakoviny a zlepšujú zdravie pokožky.
 
Aj keď je potrebný viac výskumu na plné pochopenie potenciálnych zdravotných prínosov probiotík, niet pochýb o tom, že tieto živé mikroorganizmy ponúkajú širokú škálu prínosov pre ľudské zdravie.  Viac sa dozviete v našom článku o črevnom mikrobiome.
 
Naše RenoProbio Maximal obsahuje 60 miliárd živých zárodkov v enterosolventých kapsulách, čo znamená, že je odolná voči kyslému prostrediu v žalúdku,
a vďaka tomu sa živé kultúry baktérií dostanú v maximálnej miere do čriev.
 
 
 
Betaglukan
 
Betaglukan je prírodný polysacharid, ktorý si ľudský organizmus nedokáže sám vyrobiť, preto ho musí získavať stravou.  Medzi najlepšie zdroje betaglukanu patrí ovos, jačmeň, huby a cibuľa.
 
Betaglukan má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie čriev.  Bolo dokázané, že stimuluje rast prospešných baktérií v čreve a znižuje rast škodlivých baktérií.  Betaglukan tiež zvyšuje produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré sú dôležité na udržanie zdravých čriev.
 
Imunitné účinky betaglukánu sú dobre zdokumentované.  Betaglukan preukázateľne zvyšuje tvorbu protilátok a zvyšuje aktivitu prirodzených zabíjačov.  Bolo tiež preukázané, že znižuje produkciu zápalových cytokínov a zvyšuje produkciu protizápalových.  Tieto účinky pomáhajú chrániť telo pred infekciou a chorobami.
 
Ponúkame extra silný Betaglukan s mimoriadnou čistotou 90% a je tiež obohatený o prírodný vitamín C.
 
 
IMG-8946
 
 
 
 
Zhrnutie
 
Pre silný imunitný systém si treba nastaviť správny a pestrý jedálniček, mať dostatok zdravého pohybu, spánku, ale nie je od veci zahrnúť aj saunovanie a otužovanie.  Nezabudnite zaradiť aj konkrétne suplementy, aby ste zostali zdraví a silní po celú sezónu!